Blíží se začátek nového roku a spousta lidí si při té příležitosti dává různá předsevzetí – že přestanou kouřit, budou držet dietu nebo začnou cvičit. Ale předsevzetí si můžete dávat po celý rok a možná i vy jste se rozhodli, že začnete posilovat a nyní hledáte výmluvu, proč se do posilovny nedostanete. Ale posilovat můžete i doma. Pojďte se podívat na 6 možností jak na to.

Posilování s váhou vlastního těla

Abyste mohli posilovat, nepotřebujete k tomu žádné vybavení, úplně si vystačíte s vlastním tělem. Můžete dělat kliky, dřepy, zkracovačky a další. Stačí si vytvořit cvičební plán podle vašich potřeb a toho se držet. Jedná se o velmi účinný způsob cvičení, který nabízí spoustu možností. Podívejte se například jaké cviky se hodí k posílení břišních svalů.

Posilování s činkami

Činky patří k základnímu vybavení k domácímu posilování. Můžete s nimi posilovat bicepsy, tricepsy, ramena, atd. Pořiďte si jednoruční činky o různých hmotnostech, činku obouruční. Činky můžete nahradit také pružinovým posilovačem nebo pružnou gumou na posilování.

Cvičení na hrazdě

Pro posílení rukou se hodí také hrazda, která se vzepře mezi dveře. Na ní se pak můžete různými způsoby přitahovat. Podle stylu úchopu posilujete jiné části paže.

Cvičení s TRX

Jestli jste někdy vyzkoušeli lekci cvičení s TRX a líbilo se vám to, pořiďte si tento systém domů. Výhodou je, že pro cvičení nepotřebujete spoustu místa a zátěž cvičení si upravujete podle svých schopností jen náklonem těla.

Posilovací stroje

Myslíte-li to s posilováním vážně, pořiďte si domů vlastní posilovací stroj a zařiďte si svou domácí posilovnu. V obchodech se sportovními potřebami je velká nabídka posilovacích strojů a cvičících lavic, takže si stačí vybrat.

Powerball

K posilování rukou se hodí také powerball, se kterým můžete posilovat zábavnou formou.

Doplňky pro cvičení

Pro cvičení s činkami si pořiďte fitness rukavice, aby se vám netvořily mozoly. Hodit se může i sporttester. Ke cvičení využijete i gymnastický míč nebo overball.

Dávejte pozor na techniku cviků

Aby bylo cvičení účinné a riziko zranění co nejmenší, je třeba dbát na správnou techniku provedení cviku. Pokud si nejste s nějakým cvikem jistí, navštivte nejprve posilovnu a využijte služeb profesionálního trenéra, který vám poradí jak správně cvičit a pomůže vám i sestavit cvičební plán. Když si budete se cviky jisti, můžete se pustit do cvičení doma.

Ať už cvičíte doma nebo v posilovně, nikdy se nezapomeňte před cvičením správně rozcvičit a pozornost věnujte i závěrečnému protažení.

Tak nehledejte výmluvy a s chutí se pusťte do posilování doma.

Categories: Zdraví a sport