Veřejné prostory, jako archivy, muzea nebo knihovny většinou trpí vysokou vlhkostí vzduchu. Vzdušná vlhkost však nepůsobí dobře na veškeré spisy, díla nebo knihy. Je proto důležité, aby se o ně pečovalo nadstandardně. Odvlhčovač vzduchu je to správné řešení, které pomůže vylepšit vzduch a také pomáhá vytvářet lepší klima pro veškeré cennosti, které ve vlhku zrovna nevzkvétají. Ba právě naopak, hrozí jejich znehodnocení. A jak tomu můžeme předcházet?

1. Kvalita vzduchu

Když vstoupíte do velké knihovny, muzea nebo archivu, možná ucítíte typický vlhký vzduch, který ne každému může vyhovovat. Odvlhčovač vzduchu je proto skvělým řešením, které dokáže optimalizovat vlhkost vzduchu na správnou úroveň i vyčistit vzduch od zápachu.

2. Plísně a houby

Vlhké prostředí je ideálním místem pro tvoření různých plísní a hub. Pokud tyto zárodky vdechujeme, škodíme tím našemu zdraví. Odvlhčovač zajistí, že bude v místnostech méně vlhkosti, díky tomu se nemusíte bát plísní na zdech, ale i na dokumentech nebo vzácných předmětech.

3. Větrání

Výhodou odvlhčovače je také to, že při jeho využívání nemusíte místnosti větrat. Místnost, do které je pořízen pohlcovač vlhkosti, ať už je to archiv, muzeum či knihovna, by měla mít zavřené dveře i okna. Využití pohlcovače vlhkosti vám zajistí, že v těchto místnostech bude optimální vlhkost vzduchu pro bezpečné ukládání dokumentů a cenností.

4. Úspora

K odvlhčení prostor můžete využít klasická topidla a opravdu hodně větrání, aby se vám podařilo prostory alespoň trochu odvlhčit. Sušení takovýmto způsobem je však více než problematické a neekonomické. Ať už si tedy vyberete elektrický odvlhčovač nebo kondenzační odvlhčovač, obě variatny jsou efektivnější volbou, které vám uspoří náklady na energii i díky tomu, že při jejich využívání nedochází k žádným tepelným ztrátám.

Odvlhčovače jsou skvělou cestou, jak zlepšit kvalitu vzduchu a zajistit bezpečnost dokumentů a dalších cenností. A oproti jiným variantám má i mnoho výhod.